sobota, 4 lutego 2017
Muffinki bananowo czekoladowe
INGREDIENTS
3 ripe bananas
2 eggs
½ cup Greek yogurt
½ cup milk of choice (we used almond milk)
½ cup maple syrup
1 teaspoon vanilla
1 cup of whole wheat flour
½ cup dark cocoa powder
1 teaspoon baking soda
½ teaspoon salt
½ cup dark chocolate chips
PREPARATION
1. Preheat oven to 350˚F/180˚C.
2. Mash bananas in a large bowl. Add eggs and combine thoroughly. Then mix together remaining wet ingredients: greek yogurt, milk, maple syrup, and vanilla.
3. Next, add in dry ingredients and mix until fully incorporated. Fold chocolate chips into the mixture.
4. Pour mixture into a greased muffin tin, filling each up about ⅔ full.
5. Bake for 30-35 minutes, or until a toothpick comes out clean from the center of the muffin. Allow to cool for 10 minutes.
6. Enjoy!
SKŁADNIKI
3 dojrzałe banany
2 jajka
½ szklanki jogurtu greckiego
½ filiżanki mleka z wyboru (użyliśmy mleko migdałowe)
½ filiżanki syropu klonowego
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki ciemnego kakao w proszku
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
½ szklanki ciemne czekoladę
PRZYGOTOWANIE
1. Rozgrzej piekarnik do 350F / 180˚C.
2. Mash bananów w dużej misce. Dodać jajka i połączyć dokładnie. Następnie wymieszać pozostałe składniki mokre: grecki jogurt, mleko, syrop klonowy i wanilii.
3. Następnie, dodać suche składniki i wymieszać, aż w pełni włączone. Fold czekoladę do mieszaniny.
4. Wlej ciasto do natłuszczonej eklery cyny, wypełniając każdy po około ⅔ pełny.
5. Piec przez 30-35 minut, aż wykałaczka wychodzi czysta od centrum muffin. Pozostawić do ostygnięcia na 10 minut.
6. Enjoy!
Żródło: https://www.buzzfeed.com/mercedessandoval/these-dark-chocolate-banana-bread-muffins-are-the-best-healt
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz