sobota, 4 lutego 2017

Muffinki bananowo czekoladowe

INGREDIENTS 3 ripe bananas 2 eggs ½ cup Greek yogurt ½ cup milk of choice (we used almond milk) ½ cup maple syrup 1 teaspoon vanilla 1 cup of whole wheat flour ½ cup dark cocoa powder 1 teaspoon baking soda ½ teaspoon salt ½ cup dark chocolate chips PREPARATION 1. Preheat oven to 350˚F/180˚C. 2. Mash bananas in a large bowl. Add eggs and combine thoroughly. Then mix together remaining wet ingredients: greek yogurt, milk, maple syrup, and vanilla. 3. Next, add in dry ingredients and mix until fully incorporated. Fold chocolate chips into the mixture. 4. Pour mixture into a greased muffin tin, filling each up about ⅔ full. 5. Bake for 30-35 minutes, or until a toothpick comes out clean from the center of the muffin. Allow to cool for 10 minutes. 6. Enjoy! SKŁADNIKI 3 dojrzałe banany 2 jajka ½ szklanki jogurtu greckiego ½ filiżanki mleka z wyboru (użyliśmy mleko migdałowe) ½ filiżanki syropu klonowego 1 łyżeczka wanilii 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki ciemnego kakao w proszku 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki soli ½ szklanki ciemne czekoladę PRZYGOTOWANIE 1. Rozgrzej piekarnik do 350F / 180˚C. 2. Mash bananów w dużej misce. Dodać jajka i połączyć dokładnie. Następnie wymieszać pozostałe składniki mokre: grecki jogurt, mleko, syrop klonowy i wanilii. 3. Następnie, dodać suche składniki i wymieszać, aż w pełni włączone. Fold czekoladę do mieszaniny. 4. Wlej ciasto do natłuszczonej eklery cyny, wypełniając każdy po około ⅔ pełny. 5. Piec przez 30-35 minut, aż wykałaczka wychodzi czysta od centrum muffin. Pozostawić do ostygnięcia na 10 minut. 6. Enjoy! Żródło: https://www.buzzfeed.com/mercedessandoval/these-dark-chocolate-banana-bread-muffins-are-the-best-healt

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz