sobota, 4 lutego 2017

Muffinki piernikowe, marchewkowe, gruszkowe - notatnik aby nie zapomnieć

Przedstawiam kilka ciekawych przepisów na muffinki, dość często piekę z telefonem w ręce, jednak nie zapisuję przepisów. Teraz mam chwilkę czasu więc wkleję te przepisy zanim je przepiszę do mojego kulinarnego notesika :)

MUFFINKI PIERNIKOWE I (tych nie piekłam, ale przepis wydaje mi się bardzo ciekawy)

Składniki

  • 200 g mąki
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 150 ml maślanki
  • 2 małe jajka
  • 1 i 1/2 łyżki wódki orzechowej, rumu lub mleka
KREM MASCARPONE Z CYNAMONEM
  • 250 g mascarpone (zimnego)
  • 125 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
DEKORACJA
  • owoc granatu
  • opcjonalnie: osłonki świąteczne na papilotki

PRZYGOTOWANIE

MUFFINKI PIERNIKOWE
  • Przygotować formę na muffiny i wyłożyć ją 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszać.
  • Do rondelka wlać mleko z miodem, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia.
  • Do czystej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę, rum lub mleko. Wlać mieszankę mleka i miodu i wymieszać rózgą lub zmiksować.
  • Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę bez grudek mąki.
  • Ciasto wlać do papilotek, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Założyć osłonki ozdobne jeśli mamy.
KREM MASCARPONE Z CYNAMONEM
  • Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieścić w misce i ubijać aż powstanie gładki, gęsty i puszysty krem (ok. 2 minuty). Na koniec zmiksować z cynamonem.
  • Wyłożyć na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego, posypać owocem granatu.

WSKAZÓWKI

Krem można wycisnąć na kształt choinki i dodatkowo posypać posiekanymi niesolonymi pistacjami lub kolorową posypką.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/przepis/muffinki-piernikowe (ostatnio widziane luty 2017)



Muffinki piernikowe z powidłami śliwkowymi (moja popisówka, można dodać również powidła w innym smaku)

Składniki (12 sztuk):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki przyprawy korzennej (do piernika)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka 
  • 1/2 szklanki oleju
  • mały słoiczek powideł śliwkowych (po 1 czubatej łyżeczce na muffinkę) 
+ cukier puder do posypania
    W jednej misce mieszamy składniki mokre tj. mleko, olej i  jajka, a w drugiej  suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Składniki suche dodajemy do mokrych, mieszamy do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej papilotki nakładamy ciasto do ok. 1/2 jej wysokości, następnie nakładamy czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych i przykrywamy je ciastem piernikowym (całość powinna zajmować ok. 3/4 wysokości papilotki). Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy muffinki w foremce przez ok. 10 min, następnie przekładamy je na kratkę. Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.


    Żródło: http://my-happykitchen.blogspot.com/2014/12/muffinki-piernikowe-z-powidami.html (ostatnio widziane: luty 2017)




    Muffinki marchewkowe I


    Składniki

    • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
    • 1 i 1/2 szklanki mąki
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 3/4 szklanki oleju roślinnego
    • 3 duże jaja lub 4 mniejsze
    • 1 szklanka brązowego cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    LUKIER
    • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
    • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
    • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
    MARCHEWKOWE RURKI
    • 1 duża i gruba marchewka
    • 1 szklanka wody
    • 1 szlanka cukru

    PRZYGOTOWANIE

    • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
    • W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki.
    • Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).
    • W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru.
    • Ciasteczka wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia. Jak trochę przestygną wierzch ciasteczek maczać w lukrze i dekorować rurkami z marchewki (sposób przygotowania - poniżej). Podawać jak lukier nieco zastygnie.
    MARCHEWKOWE RURKI
    • Marchewkę umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie warstwy marchewki obieraczką do warzyw. Wybrać około 15 najładniejszych i najszerszych pasków.
    • Zagotować wodę z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać paski marchewki i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Przelać przez sitko i pozostawić na nim marchewki na 15 minut.
    • Piekarnik nagrzać do 105 stopni. Paski marchewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut aż będą suche, ale jeszcze możliwe do formowania. Nie wyłączać piekarnika.
    • Nawijać paski marchewki na koniec drewnianej łyżki formując je w spiralki. Zdejmować z łyżki i układać z powrotem na blaszce łączeniem do spodu. Piec przez 30 do 45 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego ostudzenia.
    Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/ciasteczka_marchewkowe/przepis.html (ostatnio widziane: luty 2017)



    Muffinki marchewkowe II (też robiłam)

    Ciasto
    • 3-4 średniej wielkości marchewki
    • 250 g mąki
    • 125 g masła
    • 125 g cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • szczypta kardamonu
    Lukier
    • 150 g cukru pudru
    • 2-3 łyżki wody przegotowanej
    Wykonanie
    1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy.
    2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
    3. Masło rozpuść w garnku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzonym masłem i startą marchewką.
    4. Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
    5. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej papilotki nałóż ciasto do około 3/4 jej wysokości.
    6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności sprawdź ciasto przy pomocy patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, trzeba jeszcze trochę podpiec muffiny.
    7. Muffiny wyjmij z pieca pozostaw do przestudzenia.
    8. W tym czasie przygotuj polewę – cukier puder utrzyj z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone muffiny posmaruj lukrem. Możesz podawać udekorowane startą marchewką.

    Źródło: http://www.zajadam.pl/deser/muffiny-marchewkowe (ostatnio widziane: luty 2017)


    Muffinki gruszkowe z cynamonem

    Składniki (wychodzi 12 dużych muffinek lub 18 mniejszych):
    • 3/4 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego, wystudzonego masła
    • 3 jajka
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 i 1/2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 2 gruszki (obrane i pokrojone w kostkę)
    + łyżka cukru wymieszana z łyżeczką cynamonu do posypania

    Gruszki zasypujemy łyżeczką cynamonu i mieszamy. W jednej misce mieszamy składniki mokre tj. mleko, olej lub masło, jajka i ekstrakt, w drugiej zaś suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i łyżeczkę cynamonu. Składniki suche dodajemy do mokrych, wrzucamy gruszki i mieszamy do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej papilotki nakładamy ciasto do ok. 3/4 jej wysokości. Posypujemy delikatnie każdą babeczkę mieszanką cukru z cynamonem.
    Pieczemy 20 - 25 min (aż się zezłocą) w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy muffinki w foremce przez ok. 10 min, następnie przekładamy je na kratkę.

    Źródło: http://my-happykitchen.blogspot.com/2013/10/muffinki-gruszkowe-z-cynamonem.html (ostatnio widziane: luty 2017)


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz